top of page

פסיכותרפיה התנהגותית קוגניטיבית CBT

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא גישה טיפולית בשימוש נרחב ומבוססת ראיות המתמקדת בזיהוי ושינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות שליליות התורמות למצוקה רגשית ולבעיות נפשיות.  עקרון הליבה של CBT הוא שהמחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו קשורים זה בזה, ועל ידי התייחסות ושינוי בהם, אנשים יכולים לחוות שיפורים ברווחתם הפסיכולוגית.

 

 במפגשי טיפול CBT, אנשים עובדים בשיתוף פעולה עם מטפל מיומן כדי להשיג את הדברים הבאים:

 

זהה דפוסי מחשבה שליליים: מטופלים לומדים לזהות מחשבות ואמונות שליליות אוטומטיות המתעוררות במצבים שונים.  מחשבות אלו תורמות לרוב לתחושות של חרדה, דיכאון ואתגרים רגשיים אחרים.

 

אתגר ובנייה מחדש של מחשבות: מלמדים את המטופלים להטיל ספק במידת הדיוק של המחשבות השליליות הללו ולשקול נקודות מבט חלופיות ומאוזנות יותר. תהליך זה עוזר למסגר מחדש אמונות לא רציונליות או לא מועילות.

 

התערבויות התנהגותיות: CBT מדגיש את החשיבות של שינויים התנהגותיים כדי להתמודד עם קשיים רגשיים.  מטופלים לומדים ליישם אסטרטגיות שיכולות לעזור להם להתמודד בהדרגה במצבים שהם נמנעו מהם עקב פחד או אי נוחות.

 

מיומנויות התמודדות: מטופלים רכישת מיומנויות התמודדות מעשיות לניהול רגשות מעיקים, כגון טכניקות הרפיה, אסטרטגיות לפתרון בעיות ושיטות ניהול מתחים.

 

שיעורי בית ותרגול: CBT כולל לעתים קרובות שיעורי בית בין מפגשים, שעשויים לכלול מעקב אחר מחשבות, תרגול טכניקות התמודדות חדשות והתמודדות הדרגתית עם מצבי פחד.

 

מעקב אחר התקדמות: מטופלים ומטפלים מעריכים באופן קבוע את ההתקדמות ומתאימים את מטרות הטיפול ואסטרטגיות הטיפול בהתאם.

 

CBT נמצא בשימוש נרחב לטיפול במגוון מצבים נפשיים, לרבות הפרעות חרדה, דיכאון, הפרעה טורדנית־קומפולסיבית (OCD), הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD) ועוד.  זוהי גישה מובנית וממוקדת מטרה הכוללת בדרך כלל מהלך טיפול מוגבל בזמן, מה שהופך אותה למעשית עבור אנשים רבים המבקשים עזרה לדאגותיהם לבריאות הנפש.

bottom of page